מה אומר על כך המדע?
הטיפול המקדים בזרעי דגנים (או דמויי דגנים כמו קינואה וכוסמת) ובזרעי קטניות (זרעים הגדלים בתרמיל כמו עדשים, סוגי שעועית שונים, חומוס, פול ואחרים) הינו בעל חשיבות מבחינה בריאותית.
טיפול מקדים אידיאלי בעל יתרונות בריאותיים כולל:
1. השריה של הדגנים והקטניות (זמנים שונים) – מצב הקרוי “טרום הנבטה”.
2. הנבטה – תהליך בו הזרע מתחיל הליך נביטה (הוצאת שורשון). הליך זה מושג לאחר ימים ספורים (כתלות בטמפ’ ולחות) בהם הקטנית או הדגן נותרים לחים. טיפול שכזה יכול להוות יתרון כאשר נעשה כשלב מקדים לבישול. טרום הנבטה ואף הנבטה רצויים לפני צריכת הקטניות והדגנים במידה ואינם עוברים בישול.
בין היתרונות שנמצאו:
העלאת הזמינות של תרכובות צמחיות בעלות אפקט בריאותי חיובי כמו נוגדי חמצון (תרכובות הקרויות פנולים צמחיים), כלומר – השריה והנבטה מעלות את כמות הרכיבים הללו ואתם תספגו יותר מהם.
העלאת הזמינות של רכיבי מפתח תזונתיים אחרים כמו אבץ החשוב לבריאות האדם. צריכת קטניות בכלל והשרייתן והנבטתן בפרט יכולה להסביר מדוע לצמחונים וטבעונים רמות זהות של אבץ כמו “אוכלי כל” למרות שהם צורכים פחות אבץ. בקיצור יותר קטניות מושרות ומונבטות – יותר אבץ זמין.
השריה של 12 שעות והנבטה של שעועית יכולה להוריד את נוכחות גורמים המפריעים לעיכול ולספיגה של רכיבי תזונה חשובים (כמו אבץ וברזל, ועיכול חלבון ועמילן).
החומר המדובר ביותר המפריע לספיגה הינו חומצה פיטית שעשויה לרדת בכ-10% ויותר לאחר השריה והנבטה. עיכול החלבון והעמילן עשויים לעלות בכ-9%- 35% בהתאמה.
הנבטה יכולה להעלות את כמות וזמינות הסיבים התזונתיים בקטנית/ דגן הכוללים את הסיבים המסיסים והלא – מסיסים (לשתי הקבוצות יתרונות בריאותיים).
תיתכן הטבה במדדי סוכרת ושומנים בדם: מחקר ניסויי קטן השווה באופן אקראי ומבוקר השפעה של צריכת 60 גרם עדשים מונבטות ביום לעומת דיאטה רגילה בקרב 39 סוכרתיים (סוג 2) ולאחר 8 שבועות נמצא הבדל במדדי הסוכרת לטובת הקבוצה שצרכה את העדשים המונבטות כמו גם ברמות השומנים בדם.